در حدود هر روز، ما با ادعاها و شایعات مختلف درباره تأثیرات قطعی برق بر لوازم خانگی مواجه میشویم. برخی معتقدند که قطعی برق باعث کاهش عمر مفید وسایل الکتریکی میشود و این امر از مسائل جدی در زندگی روزمره ماست.
در این مقاله، جت تعمیر به سوالات شما پیرامون تأثیرات قطعی برق بر لوازم خانگی متداول، از جمله یخچال، فریزر، سولاردم، و غیره، پرداخته و پاسخهای قاطع و معتبر ارائه میدهد.
معمولاً نوسانات برق یا افزایش ولتاژ میتوانند به شدت تأثیرگذار بر سلامت لوازم الکترونیکی منزل باشند. این تأثیرات میتوانند از یک نقص کوچک و موقت گرفته تا خرابی پرهزینه و تعمیر ناپذیر به همراه داشته باشند.
روی عکس بزنید براتون کلی ویدیو آموزشی گذاشتم توی کانال آپاراتمون
برای جلوگیری از تأثیرات نوسانات برق بر لوازم خانگی، لازم است راهکارهای مناسبی را بشناسید و از آنها استفاده نمایید. در ادامه، به توضیح راهکارهای جلوگیری از این مشکلات پرداختهایم.
اطلاعاتی که باید در مورد تأثیر قطع و وصل شدن برق بر لوازم خانگی بدانید: ابتدا باید بدانید که قطعی برق بر روی برد الکترونیکی، که مغز لوازم خانگی شما را تشکیل میدهد، تأثیر منفی دارد و ممکن است قطعات دیگر دستگاه به خسارت نیز بیفتند. حتی آسیب کوچکی به برد الکترونیکی، ممکن است نیاز به تعمیر یا تعویض با هزینه زیاد داشته باشد.
یک قطعه دیگر که با قطعی برق ممکن است آسیب ببیند، موتور است. موتور در اکثر وسایل الکترونیکی خانگی وجود دارد و برای تعمیر یا تعویض این قطعه نیز ممکن است هزینه زیادی صرف شود.
در صورت قطع برق، تیم تعمیر دکتر تعمیر تلاش میکند در ابتدا قطعه معیوب را تعمیر کند، و در صورت عدم امکان تعمیر، قطعه را تعویض میکند.
در فصل گرما، قطعی برق در کشور ما افزایش مییابد، این افزایش به دلیل افزایش مصرف برق به صورت کلی در کشور است. مصرف بیشتر برق ممکن است باعث نتوانی دولت در تأمین برق کافی برای مصارف عمومی شده و در نتیجه، به سهمیهبندی و قطع برق در زمانهای مشخصی از روز منجر شود.
وسایل برقی با واکنشها و حساسیتهای مختلفی نسبت به قطعی برق را تجربه میکنند. بعضی از لوازم خانگی نسبت به این موضوع حساستر بوده و زودتر آسیب میبینند. در برخی کشورهای صنعتی و پیشرفته، دستگاهها به گونهای طراحی شدهاند که در مقابل قطعی برق مقاومت نشان میدهند و توانایی مدیریت ولتاژهای مختلف را دارند.
ولتاژ استاندارد لوازم خانگی در کشور ما ۲۲۰ ولت است. تا ۵۰ هرتز نوسان برق، به دستگاه هیچ آسیبی وارد نمیکند و دستگاه آسیب نمیبیند. اما مشکل اصلی در قطع و وصل مکرر برق و اختلال در نوسانات دستگاه شما است. هر بار که برق قطع و وصل میشود، یک ولتاژ ۲۲۰ ولتی به دستگاه وارد میشود که این ولتاژ برای همه دستگاههای برقی مشابه به یک شوک میماند و این شوک میتواند به خرابی دستگاه منجر شود.
افزایش ولتاژ برق نسبت به ولتاژ طبیعی دستگاه باعث ایجاد قوس جریان الکتریکی در وسایل برقی شما میشود. این قوس باعث گرمای زیاد در صفحات مدار الکترونیکی میشود و ممکن است در لحظه منجر به آتشسوزی شود!
کاهش ولتاژ برق نسبت به ولتاژ طبیعی دستگاه باعث وارد شدن صدمات جزئی به دستگاه میشود. برد الکترونیکی بهطوری طراحی شده است که به حداقل ولتاژ برق نیاز دارد و اگر این ولتاژ کمتر از حداقل باشد، دستگاه تدریجاً خراب میشود.
۱- محافظ برق: برای وسایل برقی گران قیمت خانگی مانند تلویزیون، یخچال، فریزر و ... توصیه میشود حتماً محافظ برق تهیه کنید. این محافظها دارای فیوزی هستند که از نوسانات برق و وارد کردن ولتاژ بیش از حد به دستگاه جلوگیری میکند.
محافظهای زیادی در بازار موجود هستند که میتوانید تهیه کنید، اما یک محافظ عالی باید ویژگیهایی داشته باشد که آن را از دیگران متمایز کند. این محافظها دارای مدار اتوماتیکی هستند که جریان برق را کاهش و افزایش میدهند. نمایشگر ال سی دی روی محافظها تعبیه شده است که ولتاژ و عملکرد دستگاه را نمایش میدهد. معمولاً سه چراغ قرمز، نارنجی و سبز روی محافظ وجود دارد که وضعیت محافظ را نشان میدهد. فیوز مینیاتوری، حذف نویز و مدار تاخیر برق از دیگر ویژگیهای محافظ برق است.
۲- ترانس استابلایزر: این دستگاه همچنین با نامهای ترانس افزاینده یا ترانس اتوماتیک و دستگاه تثبیتکننده ولتاژ شناخته میشود.
استابلایزر وظیفه یکسانسازی جریان برق در هنگام قطع و وصل شدن را دارد. در صورتی که تغییر ناگهانی و شدیدی در ولتاژ جریان برق به وجود بیاید، استابلایزر جریان برق را قطع نمیکند و دستگاه را خاموش نمیکند بلکه به صورت اتوماتیک جریان برق را تثبیت میکند. با این کار از وارد شدن شوک به دستگاه جلوگیری میشود.
البته لازم به ذکر است که اگر ولتاژ از محدودهای بیشتر شود، این دستگاه به صورت اتوماتیک جریان برق را قطع میکند تا آسیبی به لوازم خانگی شما وارد نشود. استابلایزر نوع جدید همین موضوع است.
۳- UPS یا برق اضطراری: وظیفه UPS این است که موقع قطع شدن برق از ذخیره برق
موجود در خودش استفاده کند و از عدم خاموشی ناگهانی لوازم برقی جلوگیری کند. این کار را از طریق باتری UPS انجام میدهد. باتری موجود در UPS فرصت محدودی به شما میدهد تا برق لوازم خانگی را قطع کنید. خانههای قدیمیتر و ادارات از UPS استفاده میکنند.
۴- جدا کردن لوازم برقی خانه از پریز برق: در صورتی که به هر دلیلی مدتی خانه خود را ترک میکنید، توصیه میشود در این مدت، لوازم برقی مانند تلویزیون که نیاز به اتصال به برق ندارند، را از پریز بکشید. این کار باعث میشود در صورت قطعی برق، آسیبی به دستگاههای شما وارد نشود. البته باید این نکته را توجه داشته باشید که لوازم برقی مانند یخچال و فریزر که مدام در حال کار هستند، را نباید از برق بکشید.
در کشور ما، یک قانون مهم و حیاتی وجود دارد که در صورت وقوع هر گونه آسیب به وسایل برقی ناشی از قطع برق، می توانید از سامانه https://bime.tavanir.org.ir/ استفاده کنید. این سامانه به شما امکان میدهد تا اطلاعات مربوط به حادثه را ثبت کرده و سپس دولت مسئولیت بررسی علت را به عهده گرفته و در صورت اثبات این مسئله که قطع برق منجر به خسارت لوازم خانگی شما شده است، هزینه تعمیر یا جبران خسارت را پرداخت کند.
حسین زمانی
۱۴۰۳ مهر ۰۶
با سلام.بر اثر قطع و وصل برق خونه ما برد یخچال سوخت.و چه خوب و سریع مهندس تعمیرش کرد.ممنونم
مدیر جت تعمیر
۱۴۰۳ مهر ۰۶
سپاس از لطف شما.وظیفه ما کار خوب و سریع هست.چون وسایل داخل یخچال زود خراب میشن..
سجاد
۱۴۰۳ اردیبهشت ۰۷
سلام محافظ بذاریم روی دستگاهای خونه یا نذاریم؟چقد تاثیر داره؟آیا اصلا تاثیری داره؟
مدیر جت تعمیر
۱۴۰۳ اردیبهشت ۰۷
سلام دوست عزیز.بی شک محافظ جلوی ضربه ورودی برق هنگامی که برق میره و میاد رو میگیره.بهترش اینه از نوع خوب و با کیفیت استفاده کنید.برای اطلاعات بیشتر با شماره های داخل سایت جت تعمیر تماس بگیرید تا مشاوران جت تعمیر راهنماییتون کنند.